Az Ukrajna-cucc

Általános

Nem mintha nem lenne belföldön is elég sürgető ügy amiről kellene írni, de ez a sztori napokon belül fordulhat egész Európára nézve sorsdöntővé, szóval itt a leegyszerűsített változat.

Először is. Ukrajna kisokos. Persze persze, ezeket az infókat mind tudtuk, ez csak frissítés. Ukrajna nagy. Mármint így nagyon nagy. Ha a térképen rápillantasz, akkor kábé öt Magyarország. Bár a népessége egyre csökken még mindig a 27ik a világrangsorban. Ukrajna fővárosa Kijev. (ha egyszer abba a helyzetbe kerülnél, hogy vaktérképen kell bizonyítanod a műveltséged: miután Magyarországot megtaláltad, az északkeleti szomszédja Ukrajna, Kijev pedig azon belul a felső harmad közepén van. – ha onnan felfele húzol egy egyenes csíkot majdnem a határig akkor megvan Csernobil is, de ez már level8o)
Ha csak a földrajzát meg az időjárását néznénk, akkor könnyedén mondhatnánk, hogy Ukrajna iszonyú menő. Nyáron tengerpart, télen a hegyek. Széles lassú folyók pecázásra, fürdésre meg a holtágakban eldugott szigeteken kanabisz nevelésre. Kábé minden megterem rajta ami kell.
Ha a jelenlegi politikai helyzetét elemezzük, akkor nem, Ukrajna már közel sem tartozik a menő országok közé. 1991ig ők is Szovjetúnió voltak, akkor függetlenedtek. Pont annyira voltak lerottyanva mint az összes ilyen ex-ruszki állam, de valamennyit behoztak a lemaradásból. Mivel egész közel vannak Európához itt azért nem mindennaposak a gépfegyverek az esküvőkön – sem. A politikai helyzet egyszerű. Van az egyik oldal akik nyugatra húznak,  és vannak akik keletre, és e két oldal között megy a huzavona húsz éve.  Vicces adalék, hogy ott a nyugatra húzóak a narancs színűek. Hozzájuk tartoznak – a bulvárt kedvelő olvasóknak kedveskedve- a bokszoló Klicskó fivérek, illetve a világ legszekszisebb politikusnője, a jelenleg börtönben ülő Julia Timosenkó. Amúgy most azért növesztem a hajam hogy tudjak olyan frizurát csinálni ami neki volt.
Gazdaságilag Oroszországtól függenek, tőlük jön a gáz, szevasz, ennyike, bár lehetnének nagyon durva mezőgazdasági tényező Európában.

Szóval egészen az elmúlt hetekig ennyit elég volt tudni Ukrajnáról ahhoz hogy ne nézzenek teljesen hülyének egy jobb társaságban. Ezt a halom infót amúgy a Wikipédiáról is össze lehet szedni, akit érdekel, kattintson.

El is érkeztünk oda hogy mi van most.Pár napja volt egy nagy találkozó Litvániában, a “Vilniuszi csúcs”.  Ez arról szólt, hogy az EU megállapodik egy halom ex-ruszki tagállammal, hogy jóban vannak. Üzletelgetnek, segítenek egymásnak – mármint az EU segít nekik- cserébe azok jól viselkednek, és majd egyszer így a jövőben beszélgethetnek arról hogy belépnek az EU-ba. (az említett ex-ruszki országok: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova és Ukrajna) Ezek közül az államok közül, Ukrajna a legfontosabb, lásd fentebb; nagy, potenciálisan menő és pont az EU határán van.
És az ukrán elnök, Viktor Janukovics nem írta alá az egyezményt, úgyhogy most megy az országban a balhé.

Miért nem írta alá és miért gáz ez?

Azért nem írta alá mert Oroszország megzsarolta, hogy kikapcsolja rájuk a gázt, és megfagynak innentől kezdve minden télen.

Miért nem örülnek az ukránok ennek ellenére? Merthát lássuk be. Az EUban az emberek nagyrésze jól él, van meló, van kis pénz, teli hűtő, kocsi, évente két nyaralás, mozirucibuli, csekkek nem para, és alapvetően senki sem baszogat. Ororszországban meg azért több a szegény, bebörtönöznek a picsába ha a vezetőséggel ellenes politikai nézeteket vallasz és ezt hangosan szóvá is teszed, ha pedig neadjisten buzi is vagy akkor büntetlenül verhetnek agyon azok akik szeretnek másokat büntetlenül agyonverni. Te mit választanál? Nyilván. Ezzel kapcsolatban bővebben.

A csúcs után egy csomó fiatal – nyilván a fiatalok, nekik a legkevésbé mindegy- kiment az utcára egyet demonstrálni, de a kormány rájuk küldte a rohamrendőrséget. Erre a kábé az összes ellenzéki párt felhorgadt, és tegnap már százezres tömeg volt az utcán.

Itt tartunk most. Majd ha változik a helyzet elmesélem azt is.

És miért tartozik mindez Magyarországra is? Egyrészt mert közel van. Másrészt mert Oroszország és az EU között elég erős a hatalmi ellentét. Putyin az orosz elnök szereti a hatalmat, és egy új Szovjetúnió kicsit ízetlen lenne, de egy Eurázsiai Únió könnyedén felállhat, az ő vezetésével azokkal az államokkal akiket bezsarolt magához. (ez a bezsarolósdi ez például nagyon sok lőfegyver eladása az ellenségednek. Szóval háborúról beszélgetnek.)

Magyarország így nagyon könnyen két tűz közé szorulhat, de ami a legfontosabb. A jelenlegi magyar kormány, szóval így a Fidesz, az “keletre nyit”,  a Putyinhoz simulgat, az EUt meg azért eléggé oltogatja, ahol tudja. Például, ha ide kattintotok, akkor a Fideszhez legközelebb álló napilap az EU viszonnyal kapcsolatos cikkeit láthatjátok. Ha nincs kedvetek átnyálazni: Csak az oltás megy.

Immigránsként -is- ez eléggé para. Mert az EU nélkül hosszútávon bukta a vándorolgatás, az “angliában melózás”, a külföldön tanulás, bukta a normális line-up a fesztiválokon, bukta a legalizált kanabisz. Szóval érdemes tájékozódni mielőtt szavazni mentek, a külföldi helyzetről is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s